Czym doczyścić lodówkę?

Czym doczyścić lodówkę?

Ocena: brak
Głosów: 0

Lodówka jest w każdym gospodarstwie domowym. Pozwala dłużej przechowywać nam artykuły spożywcze, a także je schładza. Bywa tak, że po prostu zapominamy, co się w niej znajduje, a później nie mamy wyjścia i musimy wyrzucać produkty. Zapraszamy Cię do naszego artykułu, w którym przedstawiamy wszystko, co powinieneś wiedzieć o myciu lodówki oraz usuwaniu nieprzyjemnych zapachów! Zapraszamy.

O czym należy pamiętać, myjąc lodówkę?

Przede wszystkim nie zapomnij o odłączeniu swojej lodówki od zasilania. Pierwszym powodem dla tego typu czynności jest oczywiście bezpieczeństwo. Prócz tego obniżysz niepotrzebne w tym czasie wykorzystanie prądu, a także podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co ułatwi proces porządkowania. Gdy już Twoja chłodziarka będzie odpięta od zasilania, wyjmij z niej wszystkie półki i szufladki, a następnie zostaw uchylone drzwiczki.

Wyjęte z lodówki elementy umyj ciepłą wodą z płynem, opłucz oraz dokładnie wytrzyj do sucha. W następnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszaniny wody, mydła i sody oczyszczonej czy też octu. Mycie wykonuj od góry do dołu. W końcowym etapie spłucz oraz wytrzyj do sucha. Po zakończeniu poczekaj minimum pół godziny. W tym czasie lodówka powinna wyschnąć całkowicie. Czas ten możesz wykorzystać na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapomnij o uszczelkach drzwi.

Po sumiennym umyciu możesz już umieścić w lodówce jedzenie. Nie powinieneś umieszczać w niej gorących potraw. Jeżeli chcesz tam umieścić naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu w pierwszej kolejności ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o podwyższonej temperaturze mogą być przyczyną tworzenia się we wnętrzu szronu. Pamiętaj o tym, aby wszystkie produkty w lodówce były hermetycznie zawinięte folią albo przykryte pokrywką. Będzie to chronić żywność przed usychaniem, jak również będzie hamowało wydzielanie zapachów.

Czas rozmrażania lodówki!

Raz na jakiś czas powinieneś wykonać odmrażanie lodówki. Nie wykorzystuj w tym celu żadnych środków chemicznych ani nie usuwaj lodu w sposób mechaniczny. Unikaj również umieszczania we wnętrzu gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojej lodówki.

W celu rozmrożenia wyłącz lodówkę z gniazdka. Jest to dobra okazja, ażeby jednocześnie dokładnie oczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie gromadził się w postaci wody w zbiorniku u dołu. Trzeba pamiętać o jego opróżnianiu. Wykonuj konserwację w postaci wycierania uszczelek drzwi materiałem nasączonym gliceryną.

Istotne jest, że dodatkowo lodówki zaopatrzone w systemy No Frost powinny być odmrażane dwa razy w roku. W przypadku takiego sprzętu proces jest taki sam. Pamiętaj, tylko aby lód roztapiał się bez Twojego udziału.

Niwelowanie zapachu podczas czyszczenia lodówki!

Niestety lodówki mają tę przypadłość, że czasami przesiąkają nieprzyjemnymi zapachami zepsutej żywności bądź jedzeniem, które pachnie wyraziście. Antidotum na tego rodzaju zjawisko jest proszek do pieczenia. Wystarczy, że w lodówce postawimy w naczynku odrobinę proszku i będziemy wymieniać go co dwa tygodnie. W momencie czyszczenia lodówki można wstawić do niej również świeżo zaparzoną kawę, co pomoże zwalczać zapachy!

Tagi
Komentarze
Wszystkich: 0

Brak komentarzy

Dodaj komentarz
Poprzedni artykuł
Inne artykuły autora
Czym doczyścić lodówkę?
Komentarze: 0
Ocena: brak